Lasireseptin tulkinta
Silmälasireseptin saat silmälääkärin tai optikon näöntutkimuksen perusteella. Silmälaseja tilattaessa on tärkeä käyttää aina mahdollisimman ajantasaisia arvoja, jotta linssit takaavat optimaalisen näön tarkkuuden. Silmälasitiedot voit ottaa myös uusimmasta silmälasikortista. Yleensä silmälasiresepti on voimassa 6 kk tarkastuksesta.
Silmälasireseptissä on lukuisia erilaisia lyhenteitä. Osa lyhenteistä pohjautuu latinan kieleen ja osa lyhenteistä tulee suomen kielen sanoista.
Näin tulkitset reseptiä tai silmälasikorttia
O / R / OD / od. = Oikea silmä
V / L / OS / os. = Vasen silmä
Oa = Molemmat silmät
Vv = Vapaa visus Ilmoittaa näöntarkkuuden ilman korjausta eli sen, kuinka hyvin näet ilman silmälaseja.
V = Visus Ilmoittaa näöntarkkuuden korjauksen kanssa eli sen, kuinka hyvin näet silmälasien kanssa.
TPL = Tasapainolinssi Merkintää käytetään esimerkiksi silloin, kun toinen silmä on sokea tai hyvin heikkonäköinen. Laseihin asennetaan samanlainen linssi tai yksiteholinssi samanlaisella pinnoitteella kuin toisessa, näin lasit ovat siistit ja ulospäin näyttävät yhtenäiseltä.
SF / SPH = Sfäärinen voimakkuus Sfäärinen voimakkuus osoittaa linssin voimakkuuden.
Jos olet kaukonäköinen, luvun edessä on plusmerkki (+). Jos olet likinäköinen, luvun edessä on miinusmerkki (-). Jos reseptissäsi ei ole sfääristä voimakkuutta osoittavaa plus- tai miinusmerkkiä, se tulisi yleensä tulkita plusmerkiksi (+). Tarkista aina huolellisesti merkinnät ennen tilausta.
CYL = Sylinteri Tarkoittaa hajataitteisuuden määrää.
Sylinterivoimakkuus osoittaa sarveiskalvon hajataittoisuuden. Jos reseptissäsi ei tässä kohtaa lue mitään, sinulla joko ei ole hajataitteisuutta lainkaan, tai se on niin lievää, ettei se tarvitse korjausta. Silmälääkärit ja optikot ilmoittavat sylinteri arvon joko -/+ merkillä. Jos reseptissäsi ei ole sylinterivoimakkuutta osoittavaa plus- tai miinusmerkkiä, se tulisi yleensä tulkita plusmerkiksi (+). Tarkista aina huolellisesti merkinnät ennen tilausta.
AX / Axis = Akseli Ilmoittaa hajataitteisuuden korjauksen suunnan.
Akseliarvo ilmoitetaan asteina hajataitteisuuden korjaamiseksi. Akseliarvo on 0° – 180° väliltä. Mikäli arvo on lähellä 180:tä niin sylinterikorjaus tarvitaan horisontaali- eli vaakasuunnassa. Mikäli arvo on lähellä 90:tä niin sylinterikorjaus tarvitaan vertikaali- eli pystysuunnassa.
Add = Lukulisä Lukulisää käytetään moniteholaseissa tai lukulaseissa.
Arvo on yleensä sama molemmille silmille. Lukulisäys ilmoitetaan aina plusmerkkisenä ja yleensä sijoittuu välille +0,75 – +3,0. Lukulisän arvo lisätään kaukovoimakkuutta korjaavan sfäärisen arvon päälle.
Pr = Prismakorjaus Tarvitaan, jos silmien lihasten toiminnassa havaitaan ongelmia.
Prismaa voidaan korjata horisontaalisuunnassa ohimon suuntaan prisman kanta ulos (bas temp) tai nenän suuntaan prisman kanta sisään ( bas nas ). Ylä- alasuunnassa korjataan sananmukaisesti prisman kanta ylös tai alas ( bas up /bas down ). Prismakorjaukselle voi olla tarvetta molemmissa tai vain toisessa silmässä.
BAS = Prismakorjauksen kannan suunta, kts. yllä.
Pd / PD = Silmäteräväli Silmäterävälimitta ilmaisee, millä etäisyydellä pupillisi ovat toisistaan.
Arvo merkitään silmälasireseptiin millimetreinä. Kunkin silmän osalta on yleensä merkitty erillinen luku. Silmäteräväli on yleensä 25 – 38 mm. Joissakin tapauksissa silmäteräväli ilmoitetaan yksittäisenä lukuna, joka on yleensä 50 – 76 mm. Jos pupillien etäisyys ilmoitetaan ainoastaan yhtenä lukuna reseptissäsi esim. PD 62, jaetaan tämä kahdella. Tilauksessa PD 62 ilmoitetaan tällöin oikea PD 31 ja vasen PD 31.
Mistä saan PD mittani?
- Pyydä se silmiäsi tarkastavalta lääkäriltä tai optikolta.
- Kysy optikkoliikkeestä, josta olet hankkinut aikaisemmat lasisi, heillä on siitä normaalisti tiedot ylhäällä.
- Tarkista silmälasikortista, aikaisempien lasiesi huoltokorttiin on yleensä merkattu PD arvosi.
- Käy mittauttamassa PD arvosi optikkoliikkeessä, se vie vain pari minuuttia ja on yleensä ilmainen.
- Pyydä ystävääsi mittaamaan PD. Katso kaukaisuuteen ja aseta viivoitin kasvoille ja merkitse mitat.
Raja / Korkeus = Rajakorkeus Kertoo korkeussuunnassa optimaalisen asennuspaikan linssille.
Korkeus määräytyy millimetreinä mustuaisen keskeltä kehykseen alareunaan. Rajakorkeutta tarvitaan etenkin moniteholaseissa ja silloin kun silmät ovat korkeussuunnassa paljon eritasossa tai voimakkuutta on niin paljon, että pitää tilata erikoislinssit. Rajakorkeus määräytyy yleensä perussäännön mukaisesti niin, että linssi alareunasta pupillin kohta olisi n. 2/3 linssin korkeudesta.
Omiin kehyksiin linssittäessä voit pyytää ystävääsi merkitsemään linssiin tussilla pupillin paikan. Aseta kehykset päähän oikealle paikalleen, pidä pää suorassa ja katso kaukaisuuteen. Piirrä pieni piste pupillien kohdalle linssin pintaan. Halutessasi voit ottaa lasit päästä ja asettaa ne uudelleen kasvoille ja tarkistaa, ovatko pisteet edelleen kohdillaan.